INJIL BARNABAS BAHASA MELAYU PDF

6Atau hanya aku dan Barnabas sajakah yang tidak mempunyai hak untuk 16 Karena jika aku memberitakan Injil, aku tidak mempunyai alasan untuk memegahkan diri. Bahasa Indonesia Indonesian; Bahasa Melayu Malay; Català Catalan. This bible/injil is believed to be written by Barnabas, an apostle of Jesus/Yeshua/ Isa. Although it has been hidden for a long while, thanks to the Creator, it is. Download32 is source for injil barnabas bahasa indonesia shareware, (L10N) for the Bahasa Melayu (Malay language) (ms) especially for the GNU software.

Author: Vikus Mibei
Country: Mali
Language: English (Spanish)
Genre: Spiritual
Published (Last): 16 October 2007
Pages: 482
PDF File Size: 16.3 Mb
ePub File Size: 5.58 Mb
ISBN: 994-8-96206-631-6
Downloads: 71498
Price: Free* [*Free Regsitration Required]
Uploader: Mezilrajas

Bahasa Melayu Alkitab (besarkan) – Malay Bahasa Bible (Dramatized) by Bible on Apple Podcasts

Dia adalah anak kepada sebuah keluarga Yahudi berketurunan dari dinasti Levi di Syria. Namanya ialah Joses atau Joseph, jika diterjemah ke bahasa arab menjadi Yusuf. Diriwayatkan, Barnabas pernah bersama Isa a.

Saint Barnabas secara tradisi dikenali sebagai pengasas Gereja Cypriot dan seorang mubaligh era awal perkembangan agama Nasrani. Barnabas telah merantau dari Palestin hingga ke banyak tempat untuk berdakwah termasuklah ke Damsyik dan dari Philip ke Sinai sehinggalah dalam tahun 75M dia dikatakan telah shahid setelah dibunuh ada pendapat mengatakan disalib ketika menyebarkan dakwahnya di SalamisCyprus. Dalam 45AD dia mula bekerjasama dengan Paul dari Tarsus St Paul atau Paulus dan John Mark untuk menyebarkan agama Kristian sebelum akhirnya beliau meninggalkan Paul kerana mengajarkan ajaran yang bertentangan.

Pada malam yang sama beliau mula direjam oleh orang Yahudi Syria Salamis dan kemudian dicampakkan dalam api yang besar, dikelilingi oleh unggun kayu api yang banyak Jenazahnya telah dibalut dengan kain kapas untuk dilemparkan ke dalam laut, supaya jenazahnya itu tidak akan jatuh ke tangan pengikut-pengikutnya.

Pengikut-pengikutnya hanya dapat melihat kekejaman itu dari jauh. Walaubagaimanapun di bawah kegelapan malam itu, mereka berjaya mengambil tubuhnya dan memasukkannya ke dalam keranda serta dibawa banasa sebuah makam purba di bawah pokok karob ke barat Salamis. Pada dadanya mereka letakkan satu salinan Injil Barnabasyang ditulis oleh tangannya sendiri, yang dibawanya bersama sebelum mereka menutup kuburnya.

Namun terdapat pertikaian melayk hal ini kerana Barat mendakwa Injil yang ditemui bersama jenazahnya adalah Injil St Matthews — Ketiadaan bukti menyukarkan pembuktiaan Injil mana yang berada dalam pelukkannya ketika jasadnya ditemui. Terdapat satu legenda yang menarik mengenai penemuan jasad St Barnabas, yang digambarkan di dalam empat lukisan dinding dalam niche yang di sebelah kanan pintu masuk ke gereja St Barnabas. Yang kedua ialah fresco adegan bahasx menunjukkan terdapatnya jenazah Barnabas dengan sebuah kitab Injil di dadanya.

  ASTUCES ARCHICAD PDF

Fresco ketiga menunjukkan Anthemiosyang menemui Injil di dalam makam, bersama-sama dengan tiga imam, menyerahkan ia kepada Maharaja Byzantine Zeno di halaman Gereja St Stephen di Istanbul. Hak istimewa ini bermakna bahawa dia dibenarkan untuk melakukan log masuk dakwat merah seperti Maharaja Byzantine; dia dibenarkan untuk mengenakan jubah ungu dalam festival gereja sepertimana Maharaja dan tambahan pula beliau memenangi hak untuk membawa bersamanya kakitangan Maharaja.

Mengapa Injil St Matthews dari makam itu dianggap terlalu istimewa hingga pihak istana memberi banyak keistimewaan? Injil apakah sebenarnya yang ditemui oleh Anthemios di makam St Barnabas itu? Selain dari memberi Gereja Ortodoks Cyprus itu kemerdekaan, Maharaja Zeno AD turut menyediakan bantuan kewangan untuk membina Biara indah di tempat di mana badan Barnabas itu telah ditemui. Lama-kelamaan kepimpinan pun bertukar ganti dan banyak perubahan berlaku.

Walau bagaimanapun, gereja dan biara yang dibina di sini telah ditawan ketika serbuan yang dilakukan oleh orang Arab bermula pada abad ke-8 dan musnah. Tinggalan-tinggalan yang masih kekal di gereja hari ini adalah kesan tiga apses, sisa jalan yang diperbuat daripada batu dan beberapa tiang-tiang marmar. Biara telah dibina semula dalam bentuknya kini pada tahun ketika zaman Archbishop Philotheos. Menara loceng gereja dibina pada tahun dengan sumbangan kewangan daripada tiga adik-beradik yang bekerja di sini sebagai para imam.

Gereja kecil yang dibina atas makam purba di mana badan St Barnabas telah ditemui di bawah tanah adalah kira-kira meter ke timur biara. Ruang makam bawah tanah gereja boleh dicapai melalui 14 langkah. Dulu ada mata air yang suci, di ceruk sebelah kanan, yang dipercayai berkesan untuk merawat penyakit kulit. Di bilik-bilik biara pula dipamerkan penemuan arkeologi semejak dari zaman Neolitik iaitu ketika tempoh Byzantine, dalam susunan kronologi. Jesus memalingkan dirinya kepada orang yang menulis, dan berkata: Saya akan berbuat demikian, jika diizinkan Tuhan, ya Tuan Guru, tetapi saya tidak tahu apa yang berlaku kepada Judas, kerana saya tidak melihatnya”.

  JUMPSTART SOLARIS 10 SPARC PDF

Pada hari ketiga Jesus berkata, “Pergilah ke Bukit Zaitun bersama ibuku, sebab di sanalah aku akan naik semula ke langit, dan kamu akan melihat siapa yang akan membawa ku keatas.

melahu Ketika mereka semua berdiri dalam solat, innil tengah hari Jesus datang bersama sejumlah besar para malaikat yang senantiasa memuji Tuhan: Tapi Jesus menangkat mereka, menenangkan mereka, seraya berkata: Dan dia menempelak kebanyakkan [orang[ yang mempercayai bahawa dia telah meninggal dunia dan [kemudian] bangkit semula, dengan berkata: Telah ku katakan kepadamu bahawa Tuhan telah mengurniakanku untuk hidup [hingga] hampir ke kiamat.

Sesungguhnya aku berkata kepadamu, aku tidak mati [ketika itu], ia adalah Judas si pengkhianat. Berhati-hatilah, kerana Syaitan akan berusaha sedaya upaya untuk menipumu.

Jadilah saksi [buat diri] ku di Israeldan di seluruh dunia, bagi semua perkara yang kamu [semua] telah dengar [dan] lihat. Setelah bersabda demikian, dia berdoa [pada] Tuhan untuk keselamatan orang yang beriman, dan keampunan [bagi] bahssa berdosa dan [kemudian], doanya berakhir, dia memeluk ibunya lalu berkata: Bertawakkallah pada Tuhan yang menciptakan kamu dan aku.

Gospel of Barnabas

Semoga rahmat dan belas kasihan Tuhan bersama kamu [semua]. Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.

Diambil daripada ” https: Rencana tanpa sumber rujukan Semua rencana tanpa sumber rujukan. Ruang nama Rencana Perbincangan. Rupa Baca Sunting Sunting sumber Lihat sejarah. Dalam projek lain Wikimedia Commons. Laman ini diubah buat kali terakhir pada Lihat Terma-Terma Penggunaan untuk butiran lanjut. Rencana ini tidak memetik apa-apa sumber atau rujukan.

1 Korintus 9, Alkitab Terjemahan Baru (TB) | The Bible App

Sila bantu dalam memperbaiki rencana ini dengan menambahkan rujukan ke sumber-sumber yang boleh dipercayai. Bahan yang tidak disahkan mungkin akan dipertikai barnabbas dipadam. Ketahui bagaimana dan bila untuk membuang pesanan templat ini.